Magnólia Down-szűrő Centrum Vizsgálati módszerek
Vizsgálati módszerek PDF Nyomtatás E-mail

Magyarországon a Down-kór biokémiai vizsgálatokkal kiegészített szűrése nem része a kötelezően elvégzendő terhesgondozási protokollnak. Azonban más vezető európai országok mintáját követve Magyarországon is egyre több egészségügyi intézményben válnak elérhetővé a nagy hatékonyságú szűrővizsgálati módszerek.

Pillanatnyilag nincs olyan szűrőteszt, mely képes lenne meghatározni adott szülők hajlamát Down-kóros gyermek nemzésére.

A jelenlegi módszerek ezért a magzat közvetlen vagy közvetett módon történő vizsgálatán alapulnak.

Két módszer használható a gyermek kromoszóma rendellenességének vizsgálatára:

  • Invazív módszer - magzatvízből, méhlepényből, köldökzsinórból, ritkábban a magzat testéből vesznek szövetmintát, amelyet különböző laboratóriumi módszerekkel to­vább vizsgálnak. Az invazív módszer alkalmazása vetélési kockázattal járhat.
  • Nem invazív módszer - szűrőtesztek: olyan vizsgálati módszerek, amelyek semmiféle vetési kockázattal nem járnak, ultrahanggal illetve az anyai vérből vett minta alapján történik a vizsgálat

 

Fontos tudni, hogy az anyai szérumból történő kockázatszámítás statisztikai módszereken alapszik és nem diagnosztikai eljárás, erre csak az invazív vizsgálatok alkalmasak (magzatvíz mintavétel, chorion-boholy mintavétel).